Başakşehir Evde Pansuman
Evde Pansuman
İstanbul Başakşehir de yer alan Özel Özbey Sağlık Kabini olarak uygulamalarımızdan birisi Başakşehir evde pansuman uygulamasıdır. Pansuman nedir, uygulaması nasıldır gelin birlikte inceleyelim.
Evde Pansuman Nedir?
Başakşehir Evde Pansuman : Ellerin de temizlenip eldiven takıldıktan sonra yara açığa çıkarılır ve yara üzerindeki malzemeler solüsyonla ıslatılarak çıkarılır. Kullanılacak gazlı bez ve pamuk pens ile tutulur. Gazlı bez yardımıyla yara temizlenir ve son olarak yaraya uygun merhemin sürülmesiyle yara yeniden kapatılır.
Pansuman yaraların iyileşmesi için çok önemli bir bakımdır. Yaranın tüm çevresel faktörlerden korunması pansuman ile sağlanmaktadır. Mikrobik iltihaplanmalar pansuman ile önlenebilmektedir. Hayatın her anında herhangi bir şekilde irili ufaklı yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Çeşitli travmalar ve düşmeler sonucun da ortaya çıkan yaralanmalar veya kanamalar sonucu ortaya atılan dikiş, açık yara, kapalı yara gibi durumlarda uygulanması gerekir.
Hayatın her anında herhangi bir şekilde irili ufaklı yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Çeşitli travmalar ve düşmeler, cilt üzerinde açılan yaralara ve kanamalara sebep olabilmektedir. Pansuman yaraların iyileşmesi için çok önemli bir bakımdır. Yaranın oluştuktan sonra temizlenip pansuman yapılması çok önemlidir. Oluşan yaranın mutlaka pansuman yapılmadan önce temizlenmesi gerekir. Yaranın tüm çevresel faktörlerden korunması pansuman ile sağlanmaktadır. Mikrobik iltihaplanmalar pansuman ile önlenebilmektedir.
Kanamayla beraber oluşan yaralanmalarda kanamanın durdurulması için pansuman aşamasında steril bir bez kullanılmaktadır. Bu bez, yaranın mikrop yoluyla enfeksiyon kapmasını da önlemektedir. Pansuman işlemi hijyenik ellerle yahut temiz bir bez ile gerçekleştirilmektedir.
Küçük yaralanmalarda pansuman işlemini kişi kendisi gerçekleştirilir. Fakat bunun için birtakım malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Evde pansuman yapmak için gerekli malzemeleri kısaca bahsedelim;
Gazlı bez, oksijenli su, batikon sıvı, yapışkan bant, makas ana malzemelerdir. Ek olarak tıbbi flaster, izotonik sodyum klorür, oksijenli su ve makasa da ihtiyaç duyulmaktadır.
Evde Pansuman Nasıl Yapılır?
Yaranın türüne bağlı olarak pansumanın gerekliliği ve uygulanma şekli değişiklik gösterir. Bu durumda bir sağlık personelinin yapacak olduğu pansuman en iyi seçim olacaktır. Böyle bir imkan eliniz de yok ise sağlık çalışanının belirttiği biçimde pansuman gerçekleştirilmelidir. Tecrübesiz bir biçimde gerçekleştirilecek pansumanlar sakıncalı sonuçlar oluşturabilir. Evde pansuman şu şekilde yapılır;
Pansumanı gerçekleştirecek birey, mutlak suretle ellerini temizlemelidir. Temizlik esnasında bolca su ve sabun kullanmalıdır.
Pansumanın birinci aşamasında, steril gazlı beze oksijenli su dökülür, oksijenli su ile, yara içten dışa doğru silinir.
Yine aynı şekilde steril gazlı beze eczaneden alacağınız batikon dökülür, içten dışa doğru silinir.
Sonrasında doktorun bir önerisi yoksa, gazlı bezle yara örtülür. Yapışkan plastik yaranın boyutuna göre kesilir. Plastik yapışkan bez gazlı beze yapıştırılıp yara kapanır. Yaranın iyileşmesi kişinin ve yaranın yapısına, derinliğine göre değişiklik göstermektedir. Yara büyük ise uzaman kişiler tarafından yapılması önerilir. Aksi durumlar da büyük yaralar için ortaya istenmeyen sonuçlar çıkabilir.
İstanbul Başakşehir de bulunan Özbey Sağlık Kabini olarak Başakşehir evde pansuman işlemini de alanında uzman kişiler tarafından sağlamaktayız. Sağlığınız bizim için önemlidir.